PyCon CZ

PyCon CZ 23
15–17 September
Prague

this workshop will be in Czech only

Interaktivní (nejen) datové aplikace s Plotly Dash workshop vede Martin Rapavý

Sunday 17 September 10:00 (3 hours)
Room 343

U každého (nielen) dátového projektu v Pythone nastane chvíľa, keď potrebujeme svoje zistenia prezentovať. Môže sa jednať o náš model strojového učenia, výsledky dátovej analýzy alebo len zobrazenie zaujímavých dát. Často sa ale nejedná o jednorazové úlohy ale komplexné projekty, ktoré potrebujeme rozvíjať. Ladiť náš ML model v interaktívnej aplikácii, možno chceme používateľa previesť nejakým interaktívnym procesom alebo vytvoriť rozsiahly dashboard na preskúmanie nášho datasetu.

A presne toto je ideálna situácia pre Plotly, Dash a ich rozšírenia. V tomto workshope by som sa chcel zamerať na dve z nich: Dash Mantine Components (DMC) a Dash AG Grid (DAG). Obe sú to veľmi nové, ale fantastické rozšírenia. Existuje veľa prednášok a návodov, ktoré používajú Dash Bootstrap Components a štandardnú knižnicu Dash DataTable, keďže sú tu už veľmi dlho. Rád by som vyzdvihol novšie DMC a DAG, pretože poskytujú oveľa širšie možnosti pre moderné aplikácie.

Čo si z tohto workshopu odnesiete:

  • Znalosť základných princípov tvorby aplikácií v Dashi
  • Preskúmame knižnice DMC a DAG. Zameriame sa na možnosti interaktivity, prispôsobenia jednotlivých komponent ale aj moderného designu (dark mode, responzívny desing)
  • Prakticky si vytvoríme svoju osobnú stránku
  • Následne vytvoríme dátový dashboard, ktorý zaradíme do svojho portfólia
  • Využijeme GitHub a službu Render.com aby sme našu stránku s portfóliom zverejnili na internete
  • Na záver si prejdeme niekoľko pokročilejších funkcií, ktorými môžeme naše aplikácie obohatiť

Máš strach, či je pre Teba Workshop vhodný?

Pokiaľ si aspoň niekedy navštívil nejaké webové stránky tak potom je odpoveď ÁNO! Na tomto workshope zistíš, že stavať webovú stránku je ako stavať LEGO a ako bonus si odnesieš svoju vlastnú stránku a zoznámiš sa s tým, ako na nej prezentovať dáta. Zároveň sa nemusíš báť ani svojej úrovne Pythonu, výhodou Dashu je, že žije trochu vo vlastnom svete a teda ti budú stačiť iba úplne základy.

Podrobný návod krok za krokom vhodný aj pre začiatočníkov je vytvorený priamo v template repozitári, z ktorého budeme na workshope vychádzať.

Na workshope potrebuješ

  • Laptop
  • Programy: Python, PyCharm, GitHub Desktop (možné využiť aj alternatívy, workshop bude ale vedený v týchto programoch)
  • Účty na github.com a render.com
  • Budeme začínať z kódov uložených v template repozitári vyššie
  • Obsah ktorým stránku naplníme zo súboru obsah_stranky.txt, ktorý si môžete naplniť svojim vlastným obsahom o sebe

Co je potřeba k tomu si tento workshop užít?

Úroveň Pythonu

Umět psát základní skripty.

O tématu

Není potřeba žádná předchozí znalost, vše bude vysvětleno.

Martin Rapavý

Som dátový analytik s viac ako 5 rokmi skúseností. Aktuálne pracujem v Raiffeisenbank, jednej z najväčších českých bánk, kde sa snažím prispievať k rozvoju firemnej kultúry so silným dátovým prístupom. Okrem toho ľuďom rád uľahčujem život. Či už prostredníctvom prezentovania dát v uživatľsky prívetivej forme alebo predávaním skúseností ostatným, aby to všetko zvládli sami.

Práve Python je posledných pár rokov mojim hlavným nástrojom na dosahovanie týchto cieľov. Všetko to začalo v chvíli, keď som objavil Dash, ktorý do dnes zostáva mojim najobľúbenejším. Taktiež sa snažím o predávanie svojich znalostí a skúsenosti ostatným, pretože sám som sa toho od ostatných veľa naučil. Angažujem sa v komunite okolo Dashu a organizujem vzdelávacie aktivity pre mojich kolegov.